Vilka är användarens behov?
Att prioritera användarupplevelsen vid utveckling av plattformar och system. På Great Graphics utvecklar vi en hel del olika plattformar, vi bygger även nav där man kan koppla på olika tjänster och funktioner för företag för att skapa en enhetlig upplevelse för användaren. En sak som är viktig att komma ihåg då allt fler tjänster blir digitala och allt fler företag erbjuder digitala lösningar, är att sätta användarens upplevelse i fokus. Ta reda på användarens behov och hur ni på bästa sätt kan möta dom.
1. Ha en tydlig kravspecifikation vid upphandling av system.
Behöver du en ny funktionalitet till dina kunder eller dina medarbetare? Det kan vara allt från ett CRM system, intranät eller ett nytt system för att hantera bokningar eller kanske en bemanningsprocess? I vissa fall kanske flera av dessa system ska erbjudas till kunden? Det är inte ovanligt att i upphandlingen hamnar stora delar av fokus på funktionaliteten av systemet istället för användarupplevelsen. Hur kommer användaren att uppleva interaktionen med systemet eller applikationen? Är användaren kvar i samma miljö eller behöver den bekanta sig med en ny miljö? Är det samma känsla och grafiska utformning som de övriga systemen? Några punkter att fråga kan vara:
- Byter vi domännamn från originalsidan när vi byter till en annan plattform? (Om det är i en webbmiljö, byter vi från hemsidan till rekryteringsplattformen).
- Går det att hämta in funktionalitet från systemet via API eller annan lösning så att användaren inte behöver byta miljö och trafiken kan hållas kvar på er egen sida?
- Om du är tvungen att skifta domän/plattform, vilka möjligheter finns det att påverka utseendet och layouten på sidorna användaren ska interagera med?
- Är cross-domain spårning uppsatt så att vi kan följa användarens resa från ett domännamn till ett annat?
- Vilka möjligheter finns det för vidareutveckling och anpassningar efter era behov?
Lägg ner tid på att utforma en bra kravspecifikation och ta hjälp om du behöver. Att som utgångspunkt fastställa vilka behov och funktioner som är need-to-have och vilka som är nice-to-have är en bra förutsättning. Kom ihåg bara att prioritera användarupplevelsen och sätt den i need-to-have kolumnen.
2. Ta hänsyn till nutid och framtid. Vart står vi nu och vart är vi på väg?
Inför upphandling av system eller funktioner är det bra att tänka på både vad budget och tidsramar klarar av i dagsläget, men även vilka framtida behov som kan komma att uppstå. Att göra om och göra rätt är ofta en mer kostsam procedur än att göra rätt och vidareutveckla. När du gör din kravspecifikation, ta gärna tid och tänk igenom vilka eventuella framtida behov som kan uppstå och titta på hur väl du tror att systemet kommer kunna möta de behoven. Att tänka framåt kan spara många kronor på slutnotan.
3. Bra UX-design är avgörande för att skapa en positiv upplevelse för användaren
Bra UX-design är avgörande både för att skapa en positiv upplevelse för användaren när den interagerar med din plattform eller ditt system, men också för att skapa ett högt användarengagemang och lojalitet mot ditt varumärke och din produkt. Genom att designa gränssnitt som är lättförståeliga och kräver minimal inlärning kan användarna snabbt komma igång och använda produkten effektivt. Investera i en intuitiv design som begränsar behovet av onödiga förklaringar och guider.
4. Gör beta-tester och ta hänsyn till feedback och justera vid behov.
Innan du släpper din produktion live, försök att ha tid och planera för tester där du släpper in användare att verkligen prova och utvärdera systemet. Hur upplever de tjänsten? Är den enkel att använda? Tog det lång tid för användare att slutföra sitt uppdrag i applikationen? Försök att få in så mycket feedback från faktiska användare så att det finns möjlighet att justera innan lansering.
Sammanfattning
Oavsett om du utvecklar ett nytt system från grunden, gör om ett befintligt system eller kombinerar olika plattformar, se till att prioritera användarupplevelsen. Användarens upplevelse av systemet och hur användaren intaragerar med det är avgörande för att skapa ökat engagemang, lojalitet och framgång för ditt varumärke och din produkt. Vi vet alla vad vi tycker om krångliga system som aldrig fungerar som de ska.